Lichaam

Een geïrriteerde of pijnlijke huid door rosacea

Mensen met rosacea kunnen veel klachten ondervinden van deze huidaandoening. Klachten zoals een geïrriteerde pijnlijke of jeukende huid horen bij deze aandoening. De aandoening kent bepaalde triggers die ervoor zorgen dat de rosacea heftiger wordt. Een van deze triggers is roken, het roken zorgt ervoor dat de rosacea erger wordt. Ook huidverzorging waar ingrediënten in zitten, zoals alcohol of menthol kunnen ervoor zorgen dat er meer klachten ontstaan van de aandoening. Om deze klachten tegen te gaan is het belangrijk om deze producten niet te gebruiken. Wel kan er gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld rosacea creme.

Triggers die de klachten kunnen verergeren

Andere triggers die ervoor kunnen zorgen dat de klachten van rosacea erger worden zijn stress en emoties zoals woede, angst of schaamte. Ook is het belangrijk om geen producten te gebruik of te consumeren die ervoor zorgen dat de bloedvaatjes zich verwijderen. het kan hierbij gaan om bepaalde medicijnen. Maar ook voedingsmiddelen zoals alcohol, koffie, sommige theesoorten, zuivelproducten, soja en kruiden kunnen ervoor zorgen dat de bloedvaatjes zich gaan verwijderen. Waardoor de klachten kunnen toenemen. Tijdens het verzorgen van de huid kan het ook helpen om ruwe schoonheidsbehandelingen te vermijden. Bijvoorbeeld het gebruik van een washandje maar ook het scrubben van je gezicht of een bindweefselmassage wordt afgeraden wanneer je last hebt van rosacea.

Wat kun je doen aan rosacea?

Nu de meest voorkomende triggers duidelijk zijn kan er gekeken worden naar hoe rosace kan worden behandeld. De klachten kunnen over het algemeen goed worden behandeld, bijvoorbeeld door rosacea creme aan te brengen op de huid. Het nadeel is wel dat wanneer er gestopt wordt met de behandeling de klachten direct weer terug zullen komen. Wanneer de oogklachten aanwezig zijn of een lokale behandeling niet goed genoeg werkt kan er gekozen worden voor een antibiotica, wat een gunstig effect heeft op rosace. Dit komt doordat antibiotica ontstekingsremmend werkt. Je gebruikt de antibiotica voor een vrij lange periode van 2 tot 6 maanden.